Нашите Постижения

Ученици от Британско училище в София са в ТОП 20 по математика

20 Мар 2023

„Фантастичен резултат” – това беше оценката за българското участие на световното състезание по математика за ученици от британски училища, които се намират извън пределите на Обединеното кралство (с акредитация от COBIS - Съвет на британските международни училища).

Шестокласници от British school of Sofia (BSS) участваха за първи път в категория Small Primary на CENTURE+COBIS Maths All Stars Cup. Те постигнаха невероятното второ място в света в тази категория в конкуренция на повече от 160 британски училища от 61 държави!

16 момчета и момичета от VI „а” и VI „б“ клас от BSS се впуснаха в 10-дневно предизвикателство. В специална дигитална платформа, управлявана от изкуствен интелект, те решаваха задачи от различни сфери на математиката, които включваха изучавания материал от I до VI клас. Учениците от BSS се класираха на първо място в първия етап от конкурса, останаха втори в света след края на втори кръг. Те премериха сили с 24000 от най – добрите млади математици от цял свят в категория Small Primary и се класираха втори, печелейки за първи път призовото място на първия кръг в олимпиадата, два пъти заемаха второто място, на което останаха до самия финал.

Интересен факт е, че класирането зависи не само от индивидуалното представяне, но и от високата успеваемост на целия отбор в този тежък маратон по математика.

Впечатляващият резултат е постигнат от 10 – 11 годишните ученици от Британско училище в София след почти спонтанно участие в световното състезание, което е престижно и уважавано в международната британска образователна система. Инициативата да се включат в него е на техния учител по математика Цветан Качамачков, който е много горд със своите ученици.

В рамките на 10 дни участниците в отбора на British school of Sofia са отговорили правилно на близо 44200 въпроса. Средно, това означава 2765 правилни отговора на задачи на  ученик или над 200 правилно решени задачи от дете на ден!

Впечатляващият маратон завършва с класиране на Леа Сансъм от BSS на първо място в Европа, а отборът на BSS остава само на 100 въпроса разлика от този Corona School Victoria Island, Лагос - Нигерия, който печели тази година CENTURE+COBIS Maths All Stars Cup в категория Small Primary.

В Европа учениците от британското училище в България заемат първите места в категория Small Primary на CENTURE+COBIS Maths All Stars Cup заради блестящото си представяне като отбор.

Пожелаваме им още по-големи успехи в следващите световни предизвикателства!

Show menu